Saturday, 21 November 2015

Hungry? Go Here

Assalamualaikum & Hai readers sekalian :)

Sorry takde update langsung sebelum ini sebab busy dengan studies gua yang da masuk final year ni. Okay malas nak membebel panjang. Just nak promote favorite place of mine ketika kebulur. Disebabkan iolss selalu send time kat hometown which is at Malacca. So meh nak suggest tempat2 best kalau nak makan kat melaka. hehehehe

 Tempat-Tempat Makan Paling Best (Melaka)

1. Restoran Dawood Maju Enterprise

Kedai makan ni start as warong kecik je dekat belakang Southern Hospital (nama sekarang:Putra Specialist Hospital). Orang dulu-dulu memang kenal la warong ni. selalu buka petang sampai tengah malam. Then disebabkan tempat tu dibeli oleh orang lain untuk buat hotel. So maka berpindahlah ke Hang Tuah Mall. Kedai ni memang located after turun jambatan kat jalan hang tuah tu, then belah kanan kan ada Dewan Hang Tuah, depan skit da jumpa da. 
ni la kedai dia :)
Menu paling iols recommend are roti naan cheese n ayam tandoori (tapi menu ni ada start petang sampai tengah malam je tau), nasi goreng kambing, murtabak daging n banyak lagi la. Yang penting harga dia pun berbaloi degan menu dan kuantiti makanan tu. Restoran Maju Enterprise ni banyak cawangan selain yang kat Jalan Hang Tuah
Ni kedai dekat Taman Merdeka
Nah ni url google maps:
3. Melaka Sentral (dalam melaka sentral) https://goo.gl/maps/KzzZVWWHeB72
4. Melaka Sentral (sebelah Mydin) https://goo.gl/maps/EJvsRnxVQq32


2. Madras Cafe

Kedai ni memang location dia kat tengah bandar. Menu dia kalau nak breakfast ala Malaysian, pegi la makan roti canai kat sini.. Sumpah sedap dengan roti & kari dhal dengan sambal dia yang panas-panas lagi tu. Satu lagi teh tarik sini pun sedap. Recommended sangat la. Saya da cuba, anda bila lagi ^_^

https://goo.gl/maps/aWb2dzRHv1N2
ni fb page for more info: Madras Cafe Fb Page

 3. Asam pedas Abang Piee

Kalau datang melaka jangan lupa makan asam pedas sebab melaka dan asam pedas berpisah tiada. Favourite place of mine untuk asam pedas memang kedai Abang Piee kat depan Perigi Puteri Hang Li Poh. Asam Pedas dia memang mantap dengan pedasnya lagi memang kaw-kaw punya.

nah ni location dia: https://goo.gl/maps/udVJyJ6obj12



Sampai sini je iols bagi info pasal makanan. Takut terliur susah pulak kang. hehehe nah gambar makanan. Mohon jilat skrin komputer/notebook/laptop/handphone/tab anda



Thanks kepada yang telah membaca, share dan komen entri ni. 

Till then,
Emma







Saturday, 21 March 2015

Hectic Sem 6

Hola everyone :)

Nice to meet again thru this virtual life here. I've been so busy this semester until no time to update this blog. Sorry uolss~

I already in my third last semester over here in UNIMAS and it becoming so hectic these days. Too many programs, practicum, counseling session, convention need to be handle. But nahhh life not easy right? If duduk umah belajar masak lagi susah kot. So I prefer study la. Lagi better... HAHAHAHA

Kat sini nak habaq mai something, eventhough busy kami a.k.a our girls group (besties konon) da pi tengok movie cinderella tau. Even though macam hampeh sikit sebab jalan cite takde twist tapi comel je tgk supporting cast gus-gus and Mr Goose.. 










 Masing-masing start mengedik bila berselfie. HAHAHAHA.. These two buddies of mine nama dorang ni MAI n DIANA. Guys I wish all of us stay strong until the end of our studies. 

Road to Graduation soon!!!

Sunday, 8 March 2015

Bicara Kaunselor: Hati ke Hati: Al Fatihah for MH370..Prayfor MH370

Berkurun tak update entry kat blog tercinta tersayang ni. Sorry guys and girls.. iolss busy ngan Sem 6 Counseling Studies. Maklumlah nak grad tak lama lagi. Kat sini just wanna share entry pasal MH370 yang ditulis khas oleh lecturer saya, DR. AMALIA. Ni link dia.. Baca tau jangan tak baca .Bicara Kaunselor: Hati ke Hati: Al Fatihah for MH370..Prayfor MH370:  If da baca alang-alang terus follow la blog Bicara KAunselor ni. Banyak info-info and maklumat dan perkongsian dari para kaunselor. Rugi siapa tak follow and baca. Da baca? Da follow? La ni meh tolong promote blog ni.. Klik butang share la pulok.. hehehe.  Thanks uolls ^_^

Wednesday, 5 March 2014

My new interest

Assalamualaikum and hola everyone~

Hari ni nak share something unusual about me.. Pelik je bunyi an?? Actually emma ada minat baru.. minat emma ialah untuk mendalami bahasa isyarat.. Satu benda yang mencabar jugak la minat baru emma ni.. maklumlah bukan mudah nak belajar sign language ni.. Emma pun sekarang ni masih dalam proses awal belajar huruf dan nombor.. tu pun da susah.. Banyak nak kena hafal. 
Tu la ingat senang ke nak guna bahasa isyarat. Baru taw susah juga nak communicate using sign language. 
Emma nak share sikit tujuan asal emma belajar sign language ni.. 
Kan emma tengah study counselling kat UNIMAS, dah masuk 2nd year 2nd semester da sekarang ni. So the following semester we will be doing our final year project (FYP). But sem ni da start cari supervisor and bidang reseach yang kita rasa kita bole bawa. I've already chosen Counselling in rehabilitation. Mesti tertanya kan apa tu rehabilitation?
Rehabilitation or bahasa mudah rehab ialah pemulihan macam klien emma more to konsep pemulihan.. Sebagai contoh, handle dengan disabilities person, or psychiatric rehab atau vocational rehab. 
Bukan mudah k nak jadi counselor yang major dalam rehab. Tapi thats why emma berminat kearah tu. Bukan semua berani untuk memikul tanggungjawab yang berat. As one of my pre steps for majoring in rehab, I chose to learn Sign language.


Sign language for alphabets and numbers
Credit to Google Image

Ni pulak sign language for action.
Credit to Google Image also
Actually best kot belajar benda baru yang challenge psychological and cognitive kita. Entry ni just for sharing. Tiada niat nak memperlekehkan anyone of you.. Thanks for reading. New entries coming up soon~ 
Till then Bye~
Anyeong~

ME!!!!!

Keep Calm and live a peaceful life :)



Thursday, 22 August 2013

My lovely Family

At last dapat jugak update my blog yang da usang ni.. heee sorry guys for the late entry. For this entry I would like to introduce my family member.. haha.. best kan? msti la semua kena tahu sumber semangat n soul gua kan? Masa cuti sem 2 nak masuk sem 3 my family planned a trip to Zoo.. Msti korang cakap zoo je pun?! kan?? its actually a very enormous events ever tat we had. Kita orang x pernah dapat berkumpul sekeluarga mcm ni selalu.. so i took tis opportunity la.. sape drive? of course la me.. driver kesayangan mereka.. neh! puji diri jup. Here some snaps of it!
Me holding the real ular :D
ni kat bird show.. one of my cousin, faiza volunteered..

ni me again.. I also volunteered coz the zoo keeper called me by
my tudung color.. so funny liau! 'eh budak tudung pink tu'



Tis is my baby cousin, Irfan at the center..
My two sisters took care of him during bird show

From right: Faiza (cousin), Hidayah (sister), Hawa (sister)
Muhammad(cousin), Kaniza (cousin)

Comel kan irfan the tiger??
Atas tu mak irfan.. My aunty, Samsath


Me and my cousin yang paling rapat, Hannah

Because me and faiza volunteered at the bird show,
so we dapat backstage pass to take pictures wih the animal..
Hooray!

Eagle, My favourite bird ever

Ni hidayah my sis bajet comel jup
My lovely datuk n nenek.. My aunty and cousins
are in this picture too. Love tis pic sebab datuk senyum :)
I had a very happy moments with them. This trip is very memorable and always remembered by me.. It is also the biggest gift for me before I fly back to Sarawak to continue my 3rd sem..
Now I am at Sarawak.. specifically in UNIMAS.. welcoming all new intake students because I am one of the facilitator for UNIMAS. Hope to see you guys soon.. take care.. till then BYE from me EMMA 
Smile always :)


Saturday, 15 June 2013

2nd Semester in UNIMAS

at last dapat juga emma update blog ni. Entry kali ni memang panjang skit la coz tengok title pun tahu. Its about my life in campus for 2nd semester.. memang hectic sungguh sem 2 nie.. sekarang nie pun minggu exam.. there is still 2 paper to go.. I will be flying to Malacca on this coming wednesday (19 June 2013). see ya there!! Tadi lepas kemas bilik & packing barang, tgk2 dalam hardisk gua ada picture2 lama yang mengimbau kenangan lalu (ayat nak gempak.. puihhh) heeee ^_^

The first thing during sem nie kite org (budak kaunseling) gi kem kaunseling.. I am one of the 'Majlis Tertinggi' for that event. Me too as a photographer sambilan snaps some photos.. but not all the time lar.. there is a lot pictures of mine.. ntah sape yang snap kan.. (either ihsan or arm la kot)..


semua nak bergaduh ambil gambar dengan Arm
khusyuk nye aku mendengar nasihat lecturer.. kui kui
Arm + me... tgok tu arm buat muka..
 org suruh ambik gambar betul2 dia buat muka lak
Mai + me
Arm n me again.. kali ni aku lak buat muka
^_^



































































Ayu nya muka aku ni... hahaha


Then we move on to fashion show held by our own faculty.. heeeee ni lagi best. setiap course dalam fakulti FSKPM perlu hantar wakil utk fashion show nie.. We oulss counseling student pun masuk la.. Yang kita x expect is we oulss menang juara malam fashion show tu.. x sangka we oulss yang student 50 + org je boleh menang.. tu lar org ckp kecil-kecil cili padi

me with trophy
Arm & me


From right : Along, Me n Arm

From right : Kak Nor. Amin n Me

Lastly dinner faculti yang memang awesome.. utk dinner nie emma ada update satu entry before this pasal dinner kite.. so emma just show the pictures je la ye.. malas nak ckp panjang.. 


Meja paling DAEBAK!

Thanks friends for all the sense of belonging I get from you all.. gomawo~  saranghaeyo chinguya <3

Monday, 20 May 2013

Faculty's Dinner Du~

Meh sini, emma nak cite sumthing actually.. We oulss went for dinner of my own faculty which is Faculty of cognitive science and human development on the 18th may.. Mmg awesome la on tat day. I pakai sari kot.. kau ade?! hehe.. atas permintaan orang ramai emma tampil dengan imej sari.. du~
X best kan tgok tulisan je.. meh sini emma upload pictures2 yang menarik di hati emma.. of courses la picture emma je yang lebih na..

from right: azrin, pika, Me, talib, N, zint n Acap

Kite orang duduk satu meja and confirm2 la meja kite je yang paling bising kan?? hehe. mane tak sume satu kpale kot. Eventhough Acap, zint dgn talib are from other faculty which is Faculty of Social Science tpi sempat jugak they come n join us.. (untuk memeriahkan suasana la katakan).. MAsing2 hensem and beauty kan.. nak tahu rahsia dye x??

tada!! sebab kami ada pakar make up sendiri kot..
N mmg pandai make up kami sume.. thanks honey 

Memang sakan abis kami bergambar dengan dslr canon kepunyaan Dika.. Thanks Dika. One more thing memang makanan la jadi tarikan mlm tu kan.. da lah kite orang memang da kebulur time tu kan.. ape lgi?? melahap la jawabnya.. hehe

hmmm.. sodapnya satay tu!
Ok enough with the story.. Let me upload my favourite photos.. memang bnyk la photos kite orang.. dkt 400++ kot... ambik kau!

love this! with my honey
Me and senior Acap





WE r the DIVA tonight

N and me with our lecturers,
 Miss Nora n Miss Emma

From right: azrai, N, Mai, Rain n Fatin
Rain pun ade ok.. hehe


Sekali dapat dua.. kau ade??
tu la kelebihan N.. Ramai peminat kot
Aaron n me
Kite lagi.. hehe
Pika and Zint unni
Aaron n my unni
Talib oppa n me



















Overall we had an awesome night la eventhough kpale serabut pikir pasal assignment sempat jugak kite orang distress ourselves.. hope friendship kite kekal sampai bile2 k.. love u guys..*peluk ketat2* ^_^